Saturday, June 18, 2016

Apabila Sejarah Dibebel Oleh Yang Bukan Ahlinya







Salah seorang fans dari seberang telah mengadukan kepada saya tentang masalah di atas, di mana seorang facebooker bernama Via Dicky menyatakan bahawa: 

"Ternyata yang melakukan perjalanan dari Sriwijaya-Melayu-Kedah BUKANLAH I-Tsing melainkan Wu Xing".


Adakah kenyataannya benar?


Sebenarnya kenyataannya SALAH SAMA SEKALI kerana I-Tsing (Yijing) sendiri juga mengikut route yang sama. Dicky sebenarnya tidak tahu bahawa I-Tsing sebenarnya mengeluarkan dua catatan travelog yang terkenal iaitu:


1) Account of Buddhism sent from the South Seas (Record)
2) Buddhist Monk's Pilgrimage of the Tang Dynasty (Memoir)

Catatan di dalam statusnya itu adalah dalam 'Memoir' manakala catatan perjalanan I-Tsing sendiri, juga mengikut route yang sama seperti Wuhing (Wuxing), tercatat dalam 'Record'.





Sriwijaya-Malayu-Kedah Route



Catatan I-Tsing dalam 'Record' :



Lihat, dalam catatan perjalanannya sendiri, dia melaporkan sampai di 'Bhoga' kemudian dihantar ke 'Malayu' kemudian berlayar je 'Ka-cha'.

Lihat pula catatannya dalam 'Memoir' :




Wuhing pula sampai ke 'Sribhoga' dahulu, kemudian berlayar ke Malayu. Kemudian berlayar ke Ka-cha. Bukankah sama dengan route yang diambil oleh I-Tsing? Jadi bagaimana dikatakan kononnya :

"Ternyata yang melakukan perjalanan dari Sriwijaya-Melayu-Kedah BUKANLAH I-Tsing melainkan Wu Xing".

:D

Sribhoga/Bhoga adalah nama lain bagi Srivijaya dan Ka-cha ialah Kedah pada hari ini.

Oleh kerana di dalam 'Record', I-Tsing tidak menyatakan secara terperinci tempoh perjalanan ketiga-tiga tempat itu, namun, bertuahnya dia ada memberi clue dalam 'Memoir' dan berdasarkan ini para sarjana menyimpulkan bahawa perjalanan dari 'Sribhoga/Bhoga' ke Malayu dan dari Malayu ke Ka-cha masing-masing adalah mengambil masa 15 hari.




Sebab itu di dalam banyak buku yang memerihalkan tentang perjalanan I-Tsing, umum mengetahui bahawa perjalanan Wuhing itu adalah menjelaskan/petunjuk kepada perjalanan I-Tsing sendiri kerana menggunakan route yang sama. Apatah lagi I-Tsing sendiri pernah bertemu dengan Wuhing di sekitar Nalanda dan Srivijaya. Jadi tidak hairanlah I-Tsing sendiri 'seolah-olah menurut' route yang diikuti oleh Wuhing.




Menarik bukan?

:)



Kesimpulan


Sejarah bukanlah boleh dikutip-kutip seperti sampah di jalanan tetapi ia perlu dilayan sepertimana disiplin ilmu yang lain. Sejarah memerlukan cross-reference dan deduksi yang pelbagai. Satu lagi, sejarah tidak boleh dikupas dengan sentimen sempadan politik yang ditentukan oleh para imperialis. Jika sejarah dikupas mengikut minda yang terperangkap dengan sempadan politik pada hari ini, maka ia akan merepek-repek dan sesat barat tidak ketahuan punca.


kredit: I-Tsing, J. Takakusu, Keith Weller Taylor, Marwati Djoened Poesponegoro.





 

Selamat menstalker... hehe


32 comments:

  1. Waduhhh...
    Sensasinya bagaikan cabe di bokong...
    Rasanya mahu kututupi aibku dengan sayap garuda gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. garuda tu bukan tuhan hindu ka??? errkk ..
      http://goo.gl/XFnO0n

      Delete
  2. amat besar aib mu dick...kekekeh

    ReplyDelete
  3. wow artikel baru!

    ReplyDelete
  4. terimakasih cik seri atas pencerahannya

    ReplyDelete
  5. dick..dick...tersasar repekanmu

    ReplyDelete
  6. dickie xtau rupanya i-tsing ada dua travelog kikihkih

    ReplyDelete
  7. dickie tentu cemburu banget dgn tamadun tertua di asia tenggara bukan terletak dikampungnya gwkgwkgwk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungai batu tamadun tertua asia tenggara...tentu dicky xtido malam dan mengalami mimpi ngeri pabila mendengar nama kedah hehe

      Delete
  8. siapa dickiy ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukang sulap hehe

      Delete
    2. via dicki ni taksuka sejarah malaysia.selalu mengkondem sejarah malaysia sama spt erwin dan maharani (mak lampir)

      Delete
    3. haha mak lampir...mmg sesuai

      Delete
  9. Benar apa yang disampaikan Srikandi. I-Tsing juga mengikut jalan Sriwijaya-Malayu-Kedah. Via Dicky memang tersilap dalam statusnya. Mungkin kurang membaca atau tidak mempunyai ilmu tentang sejarah nusantara.

    ReplyDelete
  10. Katanya Blog ilmiah, blog sejarah.... tapi kok malah menyerang orang.... kata2nya seperti bukan arkeolog&/sejarawan.... cape deh dedeknyah.... 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakitnya tuh disini gara2 cik seri hehe

      Delete
    2. jauh stalk ke blog ni hihi

      Delete
    3. Dicky,erwin ,maharani,lagi tajam dan keji kata katanya menyerang srikandi di fb

      Delete
    4. biasalah mereka semua berperibadi rendah dan hodoh...terkinja2 menghulurkan buluh runcing kepada saudara sendiri tapi rela menyembah ke tiongkok dan ahok

      Delete
    5. benar,erwin sudah mengamuk dgn memaki hamun dan menghina tuan semantani yg ada sakit.

      coba kalau anak2nya nanti dianugerahkan sakit yang sama adakah dia gembira spt dia mengutuk org lain

      Delete
  11. dickie dah marah dah... kehkeh

    ReplyDelete
  12. Sejarah mereka dikaji hanya untuk membesarkan indonesia,mengecilkan orang lain..ppfftt

    ReplyDelete
  13. haha checkmate!

    ReplyDelete
  14. selamat menstalker kui kui

    ReplyDelete
  15. double thumbs up!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. terbaik srikandi pencerahannya

    ReplyDelete
  17. penerangan yg cukup jelas.via dicky nampaknya belum mengenal sesungguhnya karya2 i-tsing itu.

    ReplyDelete
  18. Kebanyakan historian indo nih membakul sampah kn dapatan dari saudara jiran sekeliling dek kerana xmampu nk phm sempadan geografi masa lalu..apalagi bab yg tersirat ubah la sikap katak dibawah tempurung tu wahai historian seberang, dgn style kajian semborono anda yg memecah belahkan bangsa nusantara tetap tidak membuatkan anda bijak di pentas antarabangsa ..kami melayu sedikit pon xberdendam dgn sikap anda malah mendoakan lagi kebersatuan kita dn saudara nusantara kita yg lain nya agar nusantara gah seperti dulu..

    ReplyDelete

 
Cik Seri Berceloteh - Blogger Templates, Wordpress Templates Free - by Templates para novo blogger HD TV Watch Entourage Online. Featured on Local Business Singapore