Sunday, October 1, 2017

Prasasti Berbahasa Jowo di Lembah Bujang?Walaupun beberapa kali dinasihatkan supaya tidak merepek sesuka hati dan membuat kenyataan main sebat sahaja tentang sejarah Melayu terutama di Malaysia, Erwin Amiruddin masih berdegil dan semakin lama semakin merepek. Padahal dia berusaha bersungguh-sungguh menunjukkan kepada 'mangsa'nya dengan gambar-gambar dia 'turun padang' ke tapak-tapak arkeologi kononnya namun apabila membuat kenyataan, kebanyakan ke laut dan agak-agakan saja. Lebih baik menghantar para ketek dan macan ke tapak-tapak arkeologi kerana hasilnya sama sahaja. Apabila ditegur dan ditunjuk pendapat para sarjana yang memangkah pendapatnya, maka bersegeralah ia mengecop semua sarjana itu sebagai 'pseudohistory', menyesatkan dan sebagainya, malah menentang kajian sarjana kendatipun kajian itu sarjana dari negaranya sendiri semata-mata untuk menegakkan kesalahfahamannya. Bukan sahaja beza antara bahasa dan tulisan tidak difahaminya malah beza antara prasasti juga mendatangkan kekeliruan yang besar kepadanya.


Prasasti pun tak tau nak beza, dia main sebat je. Noob boleh la kena klentong.


Apakah lawak jenaka Erwin kali ini?

Prasasti Berbahasa Jawa di Lembah Bujang, Kedah? Biar benerr?Ini adalah kesalahan yang AMAT FATAL. Malah dalam kenyataannya di atas, dia menambahkan dengan penuh confident sekali  

"kalau ngga percaya tanyakan pakar di sana...bla...bla.."

Siapakah  pakar yang berjaya menemui prasasti berbahasa Jawa Kuno itu di Lembah Bujang? Waduh..waduh ini aneh sekali. Siapa ya?


Jika mangsanya ialah seorang yang cetek ilmu pengetahuan pasti akan cepat percaya dan tunduk taat kepada scammer sejarah dari seberang ini. Sebagai negara yang besar berpopulasi ramai, Indonesia memang memiliki pakar-pakar yang hebat di kebanyakan bidang namun pada masa yang sama tidak boleh dinafikan ia juga menghasilkan para scammer, penipu dan pembohong yang aneh-aneh dalam jumlah yang besar juga. Yang penting kena selidik dahulu, bukan sahaja dari dalam negara sendiri apatah lagi dari negara luar.

Jawapannya ialah: TIADA PRASASTI BERBAHASA JAWA KUNO ditemui setakat ini di Lembah Bujang.
Beza Aksara Dengan Bahasa


Prasasti Kepingan Tembaga Laguna. Foto : Lucban HHCSSetelah ditegur dan dikecam oleh netizen, barulah dia cuba membuat U-TURN dengan tergopoh-gapah tambahan pula dia ditegur oleh sarjana dari negara kita akan kesalahan fatal yang memalukannya itu.Sebenarnya memang tidak ada prasasti berbahasa Jawa yang ditemui setakat ini di Lembah Bujang. Yang ada kemungkinan ialah kepingan emas dan perak di Tapak 8 dan 10 yang AKSARANYA ada menunjukkan ciri-ciri tulisan Kawi atau kerap dilabelkan sebagai 'aksara Jawa Kuno'. Tulisan ini tidak semata-mata menuliskan dalam bahasa Jawa Kuno malah ia pernah dipakai untuk menuliskan bahasa Melayu Kuno. Contoh seperti Prasasti Kepingan Tembaga Laguna atau Laguna Copperplate di Filipina dan juga Prasasti Sojomerto di Jawa Tengah. 

Prasasti-prasasti di Tapak 8 dan 10 itu tidak berbahasa Jawa Kuno tetapi berbahasa Sanskrit.

Tiada yang pelik tentang hal ini dan bukanlah perkara yang baru malah ini mengukuh dan mengesahkan bahawa Lembah Bujang adalah pusat pengumpulan komoditi dan perdagangan yang hebat di masa lampau. Tulisan Kawi memang menjadi trend tertentu pada masa itu kerana pengaruh aksara Pallava yang sememangnya dipakai untuk menuliskan prasasti oleh kerajaan-kerajaan di Asia Tenggara sekitar abad-abad awal Masehi.

Erwin perlu belajar kembali di Sekolah Dasar dengan bocah-bocah bagi membezakan antara bahasa dan huruf. Bahasa adalah cara manusia berkomunikasi. Huruf atau aksara pula ialah set simbol yang digunakan manusia untuk mewakilkan bunyi dalam sesuatu bahasa. Ada huruf yang sama namun dipakai untuk bahasa yang berbeza. Tulisan Rumi misalnya dipakai untuk mengungkapkan Bahasa Indonesia dan juga digunakan untuk mengungkapkan Bahasa Inggeris.Kesimpulan


Erwin sering menunjukkan foto-foto dia kononnya turut serta dalam melawat tapak-tapak arkeologi di Indonesia. Ini sama seperti para scammer  beraksi di depan kereta-kereta mewah, banglo mewah dan sebagainya untuk meyakinkan si tolol bagi meraih kepercayaan kepada mereka. Ada orang yang lekas percaya semata-mata dia dari 'luar negara' (seberang jer pon). Apa yang penting ialah menyelidik apa yang keluar dari otak para scammer ini, okay ke tak? Tidak kira dari negara mana sekalipun. Tak payah nak goyang sangat. Bergambar di depan candi-candi atau tapak arkeologi, para pelancong, budak sekolah malah ketek dan macan juga mampu dengan jayanya. 

Kemungkinan kalau boleh, Erwin sangat mengharapkan ditemukan 'prasasti berbahasa Jowo' di Kedah seperti di bawah ini:


ayok mangan weteng nge wes ngeleh ki hehe

12 comments:

 1. Macam biasa...memang thorbaekkk!
  Kemas Srikandi kitai mamat ni

  ReplyDelete
 2. lama benar nunggu baru ada artikel baru

  ReplyDelete
 3. welkam bek!! haha erwin lagi....ini baru bener pseudohistory dari indon haha

  ReplyDelete
 4. kahkah erwin tersontot lagi

  ReplyDelete
 5. Nak klaim la tu haha

  ReplyDelete
 6. Tak pernah pulak aku baca ada batu bersurat bahasa Jawa di sini. Sama ada Sanskrit atau bahasa Melayu. Mungkin orang sana mahu klaim berkait empire Majapahit yg disahkan fantasi oleh pakar dulu

  ReplyDelete
 7. Kena buli saja si Erwin ni hehe nasib la ko

  ReplyDelete
 8. Dakwaan dia memang salah, bukan bahasa Jawa tetapi yang betulnya bahasa Sanskrit. Dia mana pergi talk tu, duduk depan komputer je atau main henpon. Siapa yg bodoh memang jadi sasaran temberang dia.

  ReplyDelete
 9. Kebodohan Erwin memungkinkan aku belajar banyak ilmu Srikandi yang cantik jelita hehe

  ReplyDelete
 10. bahasa sanskrit lah ngok bukan bahasa kejawen...semua nak dikejawenkan

  ReplyDelete
 11. goblok si erwin ni

  ReplyDelete
 12. Dah lama perati dia ni.Org2 yg noob pasal sejarah saja kena kelentong dgn indon ni.

  Seb baik aku smart mcm Cikseri haha

  ReplyDelete

 
Cik Seri Berceloteh - Blogger Templates, Wordpress Templates Free - by Templates para novo blogger HD TV Watch Entourage Online. Featured on Local Business Singapore