Tuesday, June 16, 2015

Sasterawan hamba politik
aku pun melayu,
engkau pun melayu,
bodoh sombong harus di tepis,
riak,bongkak dan hasad dengki sesama bangsa harus guris,
bersatulah melayu kerana agama, bangsa, moyang-moyang yang telah berjasa,
kerana ini mungkin peluang akhir bangsaku untuk negara, berjasa dan berkuasa.....


-A. Samad Said


Apa yang hendak dilakukan mestilah menguntungkan agama,bangsa dan akhir sekali diri sendiri.Mengutamakan keuntungan diri sendiri secara semborono akan membawa padah.

Jika padah itu pada dia seorang,aiman pun tak kisah,tetapi padah itu akan terpalit pada generasi dia nanti.

Orang Cina pada dasarnya adalah umat yang baik-baik dan dikurniakan kelebihan tertentu,namun mentaliti seberang laut,mereka mesti survive dalam apa jua cara sekalipun.Ini mesti difahami psikologi Cina seberang laut.

Di sana terdapat dua mentaliti:

1) Survive dalam ekonomi
2) Survive dalam politik

Jadi mereka bekerja keras untuk ke arah ekonomi yang selesa.Ini lumrah dan fitrah manusia.Tetapi terdapat puak kedua yang ingin survive dalam politik,dan dari sini lahirnya Komunis,Chauvinis dan Sosialis dari kaum itu.

Puak pertama dari pemikiran begitu adalah Komunisme.Ini bukan wayang atau main-main,sejarah membuktikan mereka adalah ganas dan melakukan pembunuhan.Matlamat tidak menghalalkan cara.Ini katakuncinya.

Puak kedua adalah DAP dan PAP yang merupakan serpihan dari perjuangan komunis dengan ideologi yang chauvinis.

Pak Samad mesti belajar sejarah.Tetapi mengapa beliau sanggup menjadi 'hamba DAP'?

Kepentingan diri.

Di sana ada konflik tentang buku dan kerjayanya yang bersangkut dengan kerajaan.

Isu paling kemuncak ialah sewaktu PPSMI dahulu.Meng-Inggeris-kan pendidikan negara dikhuatiri akan melingkupkan periuk nasi para sasterawan.

Kekecewaan.Kekecewaan kerana dilayan teruk semasa memperjuangkan isu.Jadi,ia mengimplankan ke dalam minda Pak Samad,bahawa kerajaan ini jahat,walaupun sebelum itu,beliau dilayan baik atas kerana bakatnya dan diberi anugerah lagi.

Spesis ini memang wujud.Tun Mahathir juga ke arah menjadi Dark Vader.Adalah lebih baik beliau sekali-sekala menasihat,supaya legasinya terpelihara dalam legenda dan penghormatan.

Sejarah telah membuktikan,bahawa negara dan tamadun boleh runtuh,malah nasib satu bangsa boleh jahanam kerana orang-orang yang kecewa dan tidak waras kerana emosi.

Menghukum kerajaan dan bangsa dengan memihak kepada paksi musuh adalah satu tindakan gila yang hanya dibikin oleh orang yang putus cinta.

Menghukum sekelompok manusia atau institusi dengan menghujamkan bom atom ke atas nasib satu bangsa adalah zalim dan barbarian.

Mengaku sanggup menjadi 'hamba' kepada institusi yang benci kepada bangsanya adalah sesuatu yang malang dan mengulang-ulang sejarah basi para pengkhianat yang kecewa dengan raja yang korup dan zalim.Jika tindakan para pengkhianat tadi hanya terkesan kepada sang raja atau politiknya tidak apa,tetapi selalunya para pengkhianat menembak seluruh rakyat dengan mesingan berpeluru besar untuk menawarkan dendam kesumatnya.

Ada cara lebih bijak dan berhikmah dari itu.Pasti ada.

Semoga Pak Samad menukar fikiran dari menjadi hamba DAP kepada menjadi hamba kepada Allah dengan bersolat jemaah di masjid,menghadirkan diri ke kuliah agama di surau atau masjid,membaca Quran dan berzikir atau menyokong usaha dakwah,kerana tanah perkuburan Islam sudah merindukan janggut Pak Samad ketika usia senja ini.Zaman-zaman revolusi dan anarki biarlah diterajui orang muda.

aku pun melayu,
engkau pun melayu,
bodoh sombong harus di tepis,
riak,bongkak dan hasad dengki sesama bangsa harus guris,
bersatulah melayu kerana agama, bangsa, moyang-moyang yang telah berjasa,
kerana ini mungkin peluang akhir bangsaku untuk negara, berjasa dan berkuasa.....


Adakah dengan menjadi hamba DAP,maka orang Melayu akan bersatu dan hebat?Sekali lagi matlamat tidak menghalalkan cara,dalam konteks ini,matlamat yang betul tidak menghalalkan cara yang bengong.

~SK

2 comments:

  1. dia yang dulu bukan yang kini.

    ReplyDelete
  2. ahli sasterawan cine mane? tak sibuk berpolitik lak. org cine sibuk cari duit & kuase :D org melayu je sibuk nak bermadah, bkn ade untung pun hanye sbb nak tunjuk dia stress dgn politik. tp masih dok dlm pusingan yg sama.

    ReplyDelete

 
Cik Seri Berceloteh - Blogger Templates, Wordpress Templates Free - by Templates para novo blogger HD TV Watch Entourage Online. Featured on Local Business Singapore