Thursday, June 16, 2011

I'm not a preacher,I'm just giving you a lesson




I'm not a preacher,I'm just giving you a lesson.






Nama saya Srikandi.Bangsa saya ialah Melayu.Asal bangsa saya ialah Nabi Adam a.s,manusia pertama.Agama saya ialah Islam.Rumah kaum kerabat saya ialah dari Pasifik,merentasi Asia Tenggara hingga Madagaskar,pantai timur Afrika.Saya pribumi Asia Tenggara.Saya bukan berasal dari Yunnan,Taiwan,India atau dari mana-mana.Asal-usul saya di sini,Asia Tenggara.

Lihat,betapa mudahnya belajar sejarah Melayu dari saya.Mudah tak memahami identiti saya di atas?Cuba banding dengan ini:

"Aku lah wangsa yang bermaksud Harimau, hari ini aku dikenali sebagai Melayu dari rumpun Siam Islam...waris aku berasal dari Yunan...orang-orang Yunan yang di gelar 'fei' oleh Maharaja China di nusantara ini.Hari ini kita bukan lagi 'fei', tapi Melayu."

Lihat,identiti kedua penuh dengan perkara dongeng.Mengaku berasal dari haiwan harimau dan mendakwa Melayu dari satu rumpun bernama Siam.Tiada siapa di dunia yang fana ini mengaku ada rumpun nama 'Siam'.Namun kita bangsa Melayu telah diiktiraf sebagai satu rumpun yang bernama Malayo-Polinesia.Polinesia ialah kerabat jauh kita di sebelah Pasifik seperti Hawaii,Maori dan lain-lain.Satu lagi aspek dalam identiti kedua ialah penuh penyakit 'inferiority complex'.Penyakit 'merendah diri' yang tidak bertempat.Contohnya mengaku berasal dari Yunnan.Anda tahu Yunnan di mana?Yunnan terletak di selatan China dalam Republik Rakyat China.Kemudian orang Yunnan (nenek moyang dia) tadi boleh pula sesukahati raja China menggelarkannya sebagai 'fei'.Apa maksudnya saya pun tak tahu.Lepas tu hari ini orang 'fei' tadi bersalin kulit menjadi apa yang dinamakan sebagai Melayu sekarang!

Faham tak?Mana mudah faham,identiti pertama atau identiti kedua?

Sebab itu saya bertegas berkali-kali kepada anak-anak Melayu,jangan percaya kepada orang ini.Nak tuntut takhta itu perkara lain.Seleweng sejarah Melayu itu perkara lain.Sebab itu Tarmizi,Herman dan geng Siam Mongol tidak mampu membalas kritikan Abdul Yadeh dari Blogsejarahnagarakedag.Abdul Yadeh adalah orang Siam keturunan Thai.Nama-nama Siam yang diputarbelit geng Siam Mongol dijawab dengan baik oleh Yadeh yang berpengetahuan dalam bahasa Siam dan Thai.Bahasa Siam adalah dialek Thai sebelah selatan yang banyak bercampur istilah Mon,Khmer dan Melayu.Apa yang mampu dibalas oleh geng Siam Islam itu hanyalah makihamun dan ugutan sahaja dalam ruangan komen.Saya sedih melihatnya.Kenapa saya sedih?Pertamanya,jika saya dipilih untuk bantu saudara dari kalangan Siam rumpun Melayu ini dengan Siam keturunan Thai,tentulah saya lebih dekat dengan 'Siam Islam' ini.Tentulah saya sokong Anai-anai,Herman dan Tarmizi berbanding Yadeh.Tetapi saya kecewa dengan sifat hodoh yang ditunjukkan 'Siam Islam' ini terhadap 'Siam Buddha' itu (Yadeh).Jawablah elok-elok.Tak payahlah makihamun macam tu.Bayangkan mereka maki Yadeh sebagai keturunan sundal!Saya tahu sejarah konflik bangsa Thai dengan Melayu dan ini meninggalkan kenangan pahit,namun tidak bolehkan kita berbudi bahasa untuk menjawab kritikan?Jawab dengan fakta dan ilmiah bukan carutan!

Itu baru serangan Siam Buddha,bagaimana pula nak jawab serangan Ultrakiasu semata-mata berpandukan 'sejarah realiti' versi Siam Mongol?Bayangkan penulis DAP memperolok-olokkan dakwaan Tarmizi Kedah Cyber Cadbury (Syburi asalnya namun saya benci nama yang diberikan penjajah Thai kepada Kedah itu,anehnya geng Siam Islam ini suka) yang mengatakan Borobudur dan Prambanan adalah masjid tempat orang Islam beribadat!

Saya sebagai orang Melayu Islam berasa malu dengan cemuhan penulis DAP itu.Kebingungan mereka memburukkan persepsi orang luar terhadap kita.Fikirlah,bagaimana candi Borobudur itu didakwa sebagai masjid!Masjid pe jadahnya dengan bentuk macam itu?Macam mana orang Islam nak solat dalam ruangan sempit dengan ukiran ditembok yang menceritakan kehidupan Gautama Buddha?Namun Siam Mongol terus berfantasi dengan tuntutan takhta tanpa mahu membela sejarah Melayu.Apabila Ultrakiasu nantinya mengatakan orang Melayu berasal dari suku China maka geng Siam Mongol mengangguk-angguk sahaja tanpa menyedari kesan buruk dari kebodohan mereka itu.

Sifat ini sama seperti nenek moyang mereka ketika era Buddha;Melayu Ligor yang tunduk pada ketuanan Siam Thai di Bangkok dengan menyerang Kedah dan negeri-negeri Melayu.Jika anda menonton filem KL Gangster arahan Syamsul Yusoff,anda akan bertemu dengan watak Jai,lakonan Adiputra.Jai sanggup bertumbuk dengan abangnya sendiri semata-mata mengejar kekayaan yang ditaburkan oleh Shark yang bermusuh dengan Malek,abang kandung Jai dan rela melihat kedua-dua adik beradik ini berbunuhan sesama sendiri.Jai sanggup membiarkan ibunya yang tua berhempas pulas menyara hidup dengan menjual kerepek di tepi jalan.Jai sanggup membiarkan adik perempuannya,Zety dicabul kehormatannya oleh gengster yang bermusuh dengan Malek.Jai sanggup tunduk dan setia pada Shark walaupun sanggup membunuh abangnya.

Tak tanggungjawab.Yang penting kekuasaan.Ligor dahulukala dijadikan 'supervisor' oleh kerajaan Thai (mengapa saya asyik tertaip 'tahi' bila nak taip Thai?) untuk mengawal negeri-negeri selatan (negeri-negeri Melayu).Jadi sebab itu keturunannya terbayang-bayang kekuasaan pada masa silam.Saya tidak hairan dengan wasiat yang diperturunkan dari generasi ke generasi tentang kekuasaan Melayu Ligor dahulukala.KONSEP KESELURUHAN TEORI SIAM ISLAM INI IALAH KEKUASAAN KERAJAAN LIGOR.Anda kena faham ini.Baca artikel ATBM "Maulimalaraja dan Sri Dharmaraja" untuk memahami mengapa mereka beriya-iya mengatakan wilayah mereka dahulu amat luas.

Berjuanglah seperti saya.Siam Mongol,Ultrakiasu,Yadeh,Naruto (Asree),Hindraf (teori Greater India) dan seterusnya semuanya saya tentang habis-habisan termasuk geng Wak Ketuk yang mengatakan 'Melayu' berasal dari istilah Jawa yang bermaksud 'lari'.Semak artikel-artikel saya sebelum ini.Jangan pandang rendah usaha saya.Apa yang dipapar dalam blog-blog saya dan di dalam Mistisfiles hanyalah 30 peratus dari usaha saya.Usaha saya secara 'offline' lebih dari itu.Antaranya usaha melobi pihak-pihak tertentu.Saya melancarkan perang saraf,propaganda dan intelligent secara senyap untuk mengubah suasana masyarakat sedikit demi sedikit.Sesuai dengan gerak gempur yang saya lancarkan,beberapa media cetak dan artikel ilmiah tentang Melayu telah mula membincangkan sejarah Melayu dalam lingkup acuan saya.Mereka mula kenal Champa,Sriwijaya dan segala bagai prasasti dalam bahasa Melayu Kuno.Kalau dahulu asyik Melaka,Melaka...sekarang mereka sudah mula nampak rahsia sebenar.Blog-blog UMNO mula mengadaptasi tulisan dan fikrah saya dalam menaikkan semangat bangsa.Blog-blog Pas mula faham bahawa Islam dan Melayu itu adalah 'coalition' yang amat penting dalam politik.

Jika anda faham semua pelajaran sejarah saya,anda akan memiliki senjata paling ampuh untuk memusnahkan semua serangan walau datang dari arah mana.Kita ada segala bagai prasasti dan manuskrip.INI PERKARA PERTAMA YANG PENTING.Kemudian rekod-rekod luar.Kemudian ulasan sejarahwan.Jangan takut,anak Melayu!Kamu semua ada sejarah yang kukuh.Nenek moyang kamu telah memahatnya pada batu bersurat.Katakanlah pada diri sendiri,untuk memperjuangkan agama Islam yang mulia ini,MELAYU MESTI WUJUD DAN TERUS WUJUD!

Saya terbaca karangan Ann Wan Seng 'Biar Cina pimpin Islam'.Saya tidak kisah bangsa apa pun yang pimpin Islam asalkan ikut cara yang ditunjukkan oleh Nabi s.a.w tetapi jangan salahkan orang Melayu bila masuk Islam disamakan dengan 'masuk Melayu'.Sebab orang Melayu masuk Islam sunguh-sungguh sampai majoriti Melayu adalah Islam dan ini diiktiraf dunia,jadi tabu dan dogma yang sangat kuat.Memanglah jumlah orang Cina (tidak semestinya Han,ada etnik lain macam Uighur) beragama Islam di negeri China berjuta-juta namun belum kira lagi Cina Buddha,Kristian dan sembah segala bagai dewa-dewi macam Kuan Ying tu.Kesimpulannya Cina kapiaq lebih ramai dari Cina Islam.YANG PENTING KUALITI BUKAN KUANTITI.Cina Islam berjuta-juta kat China namun TIADA KUASA POLITIK.Bila saudara Islam mereka di Xinjiang dizalimi Cina kapiaq yang komunis,apa yang Cina Islam yang berjuta-juta tu boleh buat?Haram tak boleh buat apa-apa.Dok senyap macam tikus.Ini kata Cina nak pimpin Islam?Maaf,saya sensitif sebab kalau nak cakap pasal perjuangan,kena realistik dan praktikal.Bukan cakap kosong saja.Menyakitkan hati.

Kalau Cina Islam di China boleh merdeka dan buat negara sendiri baru saya respek.Macam orang Melayu.Tak payah negara besar pun.Namun ada daulah dan kekuatan untuk pertahankan Islam.Negara besar tapi kuasa politik di tangan puak kafir tidak bermakna apa-apa.Bayangkan Malaysia diperintah oleh orang Melayu,tapi bukan Melayu Islam,Melayu Hindu-Buddha.Amacam?Sebab itu jangan salahkan Melayu bila imej orang Cina tidak identikal dengan Islam,tak 'established' dengan Islam.Saya bercakap pasal imej,bukan hak masuk Islam.Islam bukan milik sesuatu bangsa.Islam is for All.

Satu lagi tentang penyebaran Islam di Nusantara.Ada ka patut mengatakan yang sebarkan Islam di sini bukan pedagang Arab dan Parsi tetapi Laksamana Cheng Ho yang sebarkan?Dengan kata lain orang Cina yang Islamkan Melayu.Ini buta sejarah sebab masa Cheng Ho ziarah ke Melaka,raja Melaka memang dah Islam dengan gelaran Sultan lagi.Orang Melayu pun dah lama Islam ketika itu.Cheng Ho jumpa dengan raja Melaka nama Balaputradewa Suryavarman kah?Laporan dari kunjungan Laksamana Cheng Ho pada 1409 ketika mengunjungi Melaka menceritakan rakyat Melaka sudah lama memeluk Islam.Nak percaya laporan Cheng Ho ke nak percaya cakap Ann Wan Seng?Pelabuhan-pelabuhan Sriwijaya contohnya terkenal di seluruh dunia.Jadi para pedagang Arab dan Parsi seperti Mas'udi dan Dulaf (mereka ini semua ada kitab pengembaraan sendiri berusia dari abad ke-9 dan 10!) itu puak Arab Jahiliah ka?Hello,Batu Bersurat Terengganu bertarikh bila?Sekitar abad ke 14 atau tepatnya tahun 1326.Masa tu Cheng Ho pun tak lahir lagi (beliau lahir tahun 1371).ORANG MELAYU MASUK ISLAM LAMA SEBELUM LAKSAMANA CHENG HO LAHIR KE BUMI.Dengan kata lain orang Melayu dah lama Islam sebelum Cina datang terhegeh-hegeh nak bawa mengislamkan Melayu.Tapi jangan kecik hati,usaha you all nak sebarkan Islam kami hargai.Tapi janganlah menidakkan bukti pedagang Arab dan Parsi yang bawa Islam ke Nusantara.Janganlah terlampau 'excited' nak naikkan prestij kaum sendiri dek kecik hati sebab orang Melayu sinonim dengan Islam tapi orang Cina tak pulak sinonim dengan Islam.Siapa korban lebih dia dapat lebih,tul tak?Kalau nak dapatkan kemuliaan yang Allah beri pada imej orang Melayu,Ann Wan Seng kena korban lebih Islamkan semua orang Cina di Malaysia macam pendakwah Melayu Islamkan bangsanya sendiri.Belajar dari Ridhuan Tee.Saya lihat ada kontradiksi antara watak Ridhuan Tee dengan Ann wan Seng.Dua-dua Cina Muslim tapi Ridhuan Tee lebih 'dekat' dengan isu Melayu dan tawar sikap chauvinist bangsanya,tetapi Ann Wang Seng ini macam fobia atau delusi yang tak bertempat dengan imej masuk Melayu dan Cina=kafir.Apa-apalah,janji mereka Islam macam saya.Satu lagi,jangan putarbelit sejarah Melayu,itu pantang saya.

I'm not a preacher,i'm just giving you a lesson.Semua kaum Asia Tenggara terutamanya Khmer dan Thai bersungguh-sungguh membuktikan mereka adalah 'indigenous' Asia Tenggara,mengapa kita pula yang memang 'indigenous' Asia Tenggara ini jadi biol pula nak dakwa diri asal Yunnan lah,India lah...it is so absolutely stupid jerk!You understand me?

Dalam History of Laos oleh Maha Sila Viravond ada menceritakan bahasa purba yang dipertuturkan di Indochina adalah Khmer Boran (Khmer purba),Suey,Kha,Mon dan Malayu.Saya begitu terharu sebab sejarahwan Laos mengaku bahasa saya sebagai bahasa purba Indochina pada masa silam.Pengarang buku ini bukan cakap saja.Beliau sudah mengkaji dari riwayat Laos purba,manuskrip dan catatan-catatan orang dahulukala.Mengapa ada orang kita yang bangga diri dia 'fei' dan berasal dari Yunnan?Mengapa ada manusia dungu yang bangga dengan asal-usulnya dari India?It's crap!

I'm not a preacher,i'm just giving you a lesson.Berjuanglah seperti saya.Berjuang secara ilmiah dan profesional.Kita tak perlu memaki hamun dan buat ugutan.Kita rileks saja.Sebab kita ada beratus prasasti dan manuskrip yang menceritakan raja-raja dan empayar kita.Orang yang makihamun itu sebab dia tahu dia berbohong dan tercabar sebab ada orang bijak yang tahu dia berbohong.Orang yang makihamun itu sebab dia tahu dia tiada sepatah haram pun habuk berupa bukti-bukti konkrit seperti prasasti dan manuskrip untuk ditampilkan.

I'm not a preacher,i'm just giving you a lesson.Baca semua artikel ATBM dan Catatan Srikandi.Rasakan aura rahsia nenek moyang di dalamnya.Selami hakikat sebenar sejarah bangsa.Jangan takut.Kita berjuang bersama!



You ready to fight like me?











~Srikandi
"Don't hide my Chronicles behind your blood of war.I'm vampire of history"


90 comments:

  1. Assalamualaikum Wrt..

    Bawa bersabar cik seri..
    Haq tetap haq,batil tetap batil...

    -nash-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luv u very strong sri ..al-baqarah 185 dan al israk 36

      Delete
  2. semangat waja puteri mayang mengurai ... semoga sentiasa dilindungi-NYA

    ReplyDelete
  3. cik srikandi..

    sblm ni saye terbace artikel blog siam tu and terpercaye gak.. nasib baik bace artikel ni.. tersedar r dpd fitnah tu.. terima kasih.

    ReplyDelete
  4. I'm readyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, cik seri

    ReplyDelete
  5. Thanx semua especially wargamas.

    :D


    ~Cikseri

    ReplyDelete
  6. Prasasti Bahasa Melayu Champa
    Oleh : Mohammad Alinor Abdul Kadir

    Penyemakan terakhir terhadap prasasti-prasasti Campa yang dilakukan oleh Dr. Anne Valery Schweyer ketika Seminar Antarabangsa Manuskrip Melayu Campa anjuran KKKW, JMA dan EFEO pada tahun 2004 menunjukkan bahawa daripada keseluruhan 210 buah prasasti Campa, tidak termasuk yang baru ditemui oleh sarjana-sarjana Vietnam tetapi masih belum dilaporkan, sejumlah 127 prasasti adalah berbahasa Campa sepenuhnya, 27 prasasti adalah berbahasa campuran Campa dan Sanskrit dan selebihnya 56 berbahasa Sanskrit sepenuhnya. Namun, setakat ini, prasasti berbahasa Campa yang telah diterbitkan hanyalah berjumlah 12 daripada 127 itu, dan 25 daripada 27 itu. Maklumat ini menunjukkan bahawa 37 buah prasasti yang mengandungi masukkan bahasa Campa diterbitkan berbanding seluruhnya 154 buah prasasti semuanya. Matlamat kami di sini adalah untuk mengumpulkan seluruh 37 buah prasasti ini untuk tujuan mendokumentasikan khazanah pengetahuan Melayu.

    -----------------------------------
    Baca seterusnya di :

    http://makhfi2.blogspot.com/2011/04/prasasti-bahasa-melayu-champa.html

    ReplyDelete
  7. hei srikandi...aku dah...

    aku hari2 dah..jwb scha..haha.....

    (motif..ready to fight)

    ReplyDelete
  8. melayu tak asal usul dari India, tapi kerabat raja yang ada darat campuran Indo-Aryan india..kalau tak mana nak dapat darah Iskandar Zulkarnain, Cura si manjakini etc. even dari parsi pun, takkan terus langkah benua keling camtu je..mesti stop kat tengah2 india dulu gakkan baru sampai Malaya.

    bekeng parok ayam ni kuang kuang

    ReplyDelete
  9. Salam Cik Seri,

    Seronok rasanya dapat baca tulisan Cik Seri. Terima kasih kerana rajin menulis. Banyak ilmu yg ditimba. 'Serangan balas' Cik Seri juga memberikan maklumat tambahan yang berguna.

    Adakah benar Islam datang ke China lebih awal daripada Tanah Melayu? Jika penyebaran Islam melalui jalan laut (laluan ini lebih pantas daripada jalan darat), tentulah Tanah Melayu terima Islam lebih awal berdasarkan kedudukan geografi.

    Seorang kawan Cina saya memberitahu, Laksamana Cheng Ho beberapa kali meminta pertolongan daripada dewi Ma Chu ketika berhadapan dgn bahaya di laut. Kisah ini memang ada catatannya pada manuskrip ataupun pada batu, atau di tokong yang mendewakan Laksamana Cheng Ho. Pendek kata, Ma Chu ini memang menjadi tempat pelayar Cina meminta pertolongan. Tanyalah org Cina yang tahu tentang hal ini.

    Saya banyak mengembara ke negeri China dan ramai juga orang Islam Han ini tidak tahu membaca Fatihah pun meskipun ada yang berkupiah putih. Yg mereka tahu hanyalah ucapan Assalamualaikum dan tidak makan babi.

    ReplyDelete
  10. Terima kasih Srikandi untuk artikel kali ini. Terasa bangga sbb ada pejuang sejarah yg betul2 mempertahankan sejarah melayu drp puak2 bingung ni..

    http://www.facebook.com/Kumpekon

    ReplyDelete
  11. (mengapa saya asyik tertaip 'tahi' bila nak taip Thai?)

    mungkin ia satu kebenaran bila dikaitkan dengan sejarah Melayu

    ReplyDelete
  12. Saya tertarik pada kata Laksamana Cheng Ho mengIslamkan orang Melaka? Hah .. nak tergelak pon ada walaupon saya tak tahu ada "claim" macam tu.

    Cik Sri ada mengatakan "Kita ada segala bagai prasasti dan manuskrip.INI PERKARA PERTAMA YANG PENTING.Kemudian rekod-rekod luar.Kemudian ulasan sejarahwan."

    Saya setuju, dan barang bukti tu pon ada diceritakan dalam Quran.

    Setelah meneliti artikel² dlm laman² web/blog, saya mendapati ada 3 gelombang mensasarkan kewujudan Melayu. Dari Nabi Nuh, Nabi Ibrahim dan Iskandar Zulkarnain.

    Yang ke-3 tu sehingga skrg masih ada bukti tinggalnya. Ini saya pasti.

    Cuma ingin saya syorkan pd Cik Sri kalau bolehlaa .. teliti ungkapan ini yang ditinggalkan lama dahulu oleh urang Minang - "Alon yo laie Muhammad lahir, ranah Minang dah lamo Islam" (Sebelum kelahiran Nabi Muhammad, tanah Minang dah lama Islam). Ianya berkaitan dengan lamanya Melayu Islam.

    p/s - Ooo tgk citer KL Ganster ajak² sekali .. heehee

    ReplyDelete
  13. So u think get yet complete history bout Bendahara?
    I dun care bout PAS or UMNO, heck even DAP oso can wut
    Let say too many Malays in DAP, so DAP no longer officially "Chinese" party, do u even noe bout one malay guy who was one of founder PETIR?
    ;)

    ReplyDelete
  14. ehehe... kalau baca buku tulisan Ann Wan Seng, bab sejarah tu memang saya tak ambil serius sangat. Tapi info2 lain, khususnya kaedah dakwah yang berkesan kepada kaum Cina, memang sangat2 berguna.

    Tahun ni, saya ada juga pergi ceramah anjuran Harun Yahya Foundation. Penceramah tu pulak berkobar2 kata Turki akan lead sekali lagi kebangkitan Islam di dunia.

    Pada saya, tak kesah la Turki Islam ke yg lead, Cina Islam ke lead, Melayu Islam ke, yang penting, Islam bangkit kembali... =)

    Salam hormat.

    ReplyDelete
  15. udah2 la tu pekok.. tak abes2 ngan cerita bendahara ko tuh. ari tu menyibok kat blog ibnu, la ni nak menyibuk kat blog cik seri plak.

    nasihat aku, ko bukak blog sendiri. ko ceritalah sorang2 pasal kisah keluarga bendahara ko tu. takde sape pon nak maek tau.. keturunan bendahara tepok amai2 kan... pastu, ko joinlah anai2 tuntutlah takhta mana yang ko nak. takhta maharaja lawak pon boleh..

    bodos punya peacock. bosan aku ngan dia neh. menyibuk tak abes2 cerita pasal family dia tuh... =/

    ReplyDelete
  16. yeah... nampaknya lepas ni, ruang comment blog ni akan dipenuhi dgn kisah keluarga bendahara yang tahap super power versi peacock...

    sometimes, aku rasa bagus lagi geng anai2, sebab dia nak naikkan nama keluarga sendiri, takde lah menyibuk kat comment blog orang lain... punyalah si peacock ni nak orang baca kisah family bendahara dia tuh...

    bendahara apa kelas la wei... orang lain keturunan raja, sultan, berapa ramai... nak kecohkan sgt pasal bendahara... tah2 ko tu keturunan bendahara mamak dari benua keling...

    ko tu sbnrnya tah keturunan pengkhianat mana lah, berangan nak guna nama family bendahara pulak....

    ReplyDelete
  17. Duke of Republic: puteri mayang mengurai amuk!

    Srikandi: seronok dgr cik srikandi membedil mereka2 yg buta sejarah ni...bila rasanya kita boleh bertemu..bersua muka...kat UKM? hmmm...

    ReplyDelete
  18. to peacock :

    BOOOOOORRRRRRRRRRRRRRIIIIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNNNNGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    dengan kisah pasal family bendahara ko tuh.

    boleh berambus & buatlah ko nyer blog sendrik....

    ReplyDelete
  19. Salam Serikandi,

    Setuju dan sokong penuh pandangan & pembentangan ilmiah Cik Serikandi.

    Namun, dalam masa yg sama mengakui ada kewajaran & kebenaran dalam petikan kata2 anon di bawah ni :

    "melayu tak asal usul dari India, tapi kerabat raja yang ada darat campuran Indo-Aryan india..kalau tak mana nak dapat darah Iskandar Zulkarnain, Cura si manjakini etc. even dari parsi pun, takkan terus langkah benua keling camtu je..mesti stop kat tengah2 india dulu gakkan baru sampai Malaya"

    Rasanya, tak wujud pertembungan fakta. Barangkali, pentingnya peranan 'KINDA HINDI/BENUA KELING' dlm penceritaan sejarah Melayu lebih menjurus kepada 'asal usul' keturunan elit/bangsawan/diraja tertentu. Bukanlah nak mengatasi 'authenticity' bukti & rekod Indo-China/Sriwijaya dll yg banyak ditampilkan oleh Cik Serikandi.

    Apa2 pun wish you all the best, Cik Serikandi

    the_apprentice

    ReplyDelete
  20. I Kowloon understand you. perfectly.

    ReplyDelete
  21. POKIMAK LU LA SAMA KETURUNAN LU!

    ReplyDelete
  22. menarik, menarik, menarik....

    Aku menanti dan ternanti-nanti sebuah buku Sejarah Melayu yang ditulis oleh anak bangsa Mala.. khasnya buku teks baru Sejarah Melayu di sekolah-sekolah......

    Bangkitkan anak melayu dari tidurnya yang lena..................

    ReplyDelete
  23. Babi! Cibai! Sial!!!!
    Aku xde hina keturunan sesape kat sini. Org Melayu terkenal dgn adab. Mmg sah, ko nie cume munafik yg merosakkan nilai eksotik Melayu.

    Aku x kesah korang nak caye ke tak. Taqpi jgn ar sampai hina keturunan org len. Bai, wa tau wa nye, lu tau lu nye? Jangan iri hati dengan kelebihan. Accept kelemahan, belajar dan berubah. Buat salah bukan tak masuk syurga, so accept je ar, xyh sampai nak hina2 keturunan

    Soal politik, wa nie neutral
    Aku juz kasi org Melayu nie nampak sket option yg banyak jangan rigid sgt dlm PAS dgn UMNO. Bai, dua2 nie dinosour. PAS pun rasuah gak kat Klate tuh. Ptuih!

    So please, jdk sederhana leh x?
    >:(

    ReplyDelete
  24. salam serikandi..

    ..hear you well and clear..tapi yang sedihnya ada juga Melayu yang percaya cerita cerita karut kesan dari penjajahan yang begitu lama..

    ..yang mengatakan, Hang Tuah berasal dari cina?? yang percaya Melayu juga pendatang dari Indonesia, Yunnan dan India, dan tak faham implikasi darinya.

    Melayu adalah warga sejati Asia Tenggara dan dari bukti bukti dan prasasti yang ada..

    Fakta sejarah tidak menunjukkan bahwa Alexander The Great adalah Zulkarnain yang disebut dalam Al-Quran (dalam Al-Quran hanya disebut Zulkarnain, tanpa Iskandar). Siapa Zulkarnain yang disebut dalam Al-Quran? Apakah seseorang di masa lalu ataukah di masa depan? Belum ada yang tahu, tapi kita bisa mengambil hikmah ceritanya dan terus mencari tafsir dan fakta apa yang telah disebutkan dalam Al-Quran.

    saya berpendapat Iskandar Zulkarnain yang di maksudkan bukan lah Alexander The Great tetapi Cyrus the Great, kerana Cyrus mengamalkan agama Tauhid.. beliaulah yang menyatukan bangsa bangsa Parsi dan mungkin bangsa aryan inilah yang 'turun' ke Bukit Seguntang dan tempat tempat lain di Asia Tenggara, berkahwin dengan wanita tempatan dan melahirkan Bangsa Mala..yu.? wallahuaklam.

    Mungkin Cik Seri lebih banyak info??

    ReplyDelete
  25. Cool down...bawa bertenang.

    Saya berharap jangan hina keturunan sesiapa kat sini ok?

    Satu lagi tolong jaga bahasa anda.Bahasa anda mencerminkan diri anda.


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  26. Rakyat muslim China = +- 300 juta. (official record 20**). Nak lawan menyatakan melayu itu lebih hebat keislamannya? ke nak bersama-sama?
    Umat Melayu itu menjadi contoh tauladan bagi mereka. Sebenarnya dah lama dah Melayu jadi contoh bangsa2 yang lain akan sifat jati diri nya bersopan-santun, halus, mulus, tulus dan berpekerti mulia. Jangan sia-siakan apa yang diusahakan oleh Hamba Allah yang niatnya ikhlas kerana bangsanya dan agamanya seperti Srikandi ni.
    Wassalam.

    _ampuzzler.

    ReplyDelete
  27. By the way,
    To Srikandi: very nice art work at the top. :) I like it.

    ReplyDelete
  28. hee ~


    Assalamualaikum wbt. saja singgah lalu sini.


    bila mahu berrentap mcm artikel lepas wahai cik srikandi. :p



    rindu rasa diwaktu tuh. comment x benti2 dari bagai sudut. :D


    sanad keluarga yang jelas(cth royal blood,@ sebagainya) bukan "key" untuk claim apa2 di dunia ini.


    sejarah hanya tinggal sejarah yang penting adalah pelajaran disebalik sejarah itu.



    saya akui bahawa fitrah manusia akan meletakan keturunan itu adalah satu pekara yang dipandang ,tetapi sebagai muslim yg mukmin adakah perlu?


    ad diantara kita yang mungkn berjalur sebelum Adam a.s dan mungkin berjalur kepada alam ghaib , kerana dunia ini terlampau komplex untuk dipahami


    satu pekara penting kita kena beriman adalah bahawa takdir Allah Azza wa Jalla melebihi/mengatasi segalanya.


    dan hakekat yang perlu kita terima , bahawa yang mentadbir dunia ini telah diamanahkan kepada "manusia sempurna" atau dimudahkan bani Adam a.s


    bukan keturunan-keturunan manusia atau jin yang wujud sebelum Adam a.s


    -bani

    ReplyDelete
  29. satu pesanan dari saya.


    jangan terlupa ttg "mengenaldiri"


    kerana dugaan Allah swt datang dalam pelbagai "rupa".


    insyaAllah sy doakan terbaik untuk kamu.


    ^_^ salam.



    -

    ReplyDelete
  30. Cik Srikandi,

    saya tertarik dengan artikel cik seri kali ini. tapi saya agak terlalu pedas bila cik seri seolah2 menafikan langsung kaitan kewujudan Melayu dengan tamasun lain selain Srivijaya &Indo China..

    dan saya rasa ada kebenarannya kata2 anom di atas,

    "..melayu tak asal usul dari India, tapi kerabat raja yang ada darat campuran Indo-Aryan india..kalau tak mana nak dapat darah Iskandar Zulkarnain, Cura si manjakini etc. even dari parsi pun, takkan terus langkah benua keling camtu je..mesti stop kat tengah2 india dulu gakkan baru sampai Malaya. .."

    apa pandangan seri???

    satu lagi?? boleh tak seri tolong kupas @ komen teori anom ni. agak menarik saya kira..

    ReplyDelete
  31. Empayar Parsi @ Achaeminid merupakan kerajaan yg diperintah oleh Cyrus The Great sehingga zaman Artaxerxes II (mati 359-58 BC)yang menyembah Ahura Mazdā (nie dlm bahasa avestan, ia mengajar kepercayaan pada tuhan yang satu, tahu segala-galanya, kepercayaan hari pembalasan kejahatan, tuhan yg tidak dicipta), yang ajarannya dibawa oleh Zoroaster, (pendeta yg dikatakan hidup antara 1740bc – 10bc). Raja2 Empayar Parsi zaman dinasti Achaemenid (550bc-330bc) memakai gelaran Shah/ basileus/ emperor (bermaksud raja kepada raja). Dikatakan zamn selepas Xerxes II nie baru watak Ahura Mazda nie dikaitkan dengan watak suci lain beserta lukisan patung etc. Agama bawaan Zoroaster ni lah yang kemuncaknya ditokok tambah hingga membentuk agama Abrahamanic / Hindu yang kemudiannya banyak dianuti oleh bangsa India.

    Masa Dinasti Achaemenid ni memerintah, penduduk asal di Iran adalah orang Parthia yang juga dikenali sebagai orang Medes. Pemimpin tempatan Phartia waktu tu Cyrus lantik jadi sebagai gabenor dia, dgn gelaran shahrab /Satrap. (Cyrus juga terkenal kerana antara raja pertama yang memperakui hak-kemanusiaan berbilang bangsa & budaya). Lepas Cyrus mati di sempadan Bharat/India Utara di tangah Queen Scyntia, ada pemberontakan dari orang Parthian untuk bebas. Tapi berjaya di tepis hinggalah ke zaman Xerxes II. Rakyat Achaemenid & Parthia waktu ini hidup bersama, dan tidak mustahil berlaku perkahwinan antara mereka, terutama kerabat diraja.

    Selepas Alexander the Great, raja Macedonian berjaya sampai dan menawan Iran pd 330bc, gabenor Archaemenid (org tempatan achaemenid-parthia) di Parthian dilucutkan jawatan & dilantik kembali sebagai Gabenor di kawasan sama, (alexander juga menjadikan corak pemerintahan Cyrus salah satu Idolanya) tetapi di atas nama Empayar Seleucid (312 BC–63 BC), yakni satu kawasan empayar jajahan Alexander the great hasil pecahan Greater Persia, dinasti Achaemenid.
    Hasil asimilasi dengan bangsa Aryan Achaemenid & Macedonian, org Medes/Parthia ini mula faham bagaimana untuk mengendalikan satu empayar. Pemerintahan Parthia bersilih ganti antara org tempatan & org macedonian.

    Berbeza dgn pemerintahan Achaemenid, pemerintahan Empayar Seleucid tidak begitu disenangi oleh orang tempatan. Maka hasil pemberontakan mereka berjaya membentuk Empayar mereka sendiri, yaitu Empayar Parthia aka Empayar Arsacid yang memerintah dari 247bc – 224ad). Di Iran pada waktu itu, sebelah timur laut terdapat juga bangsa Scythia yang hidup lebih kepada momad & barbarian. Mereka adalah bangsa campuran eropah & asia yang kurang maju daripada Bangsa Parthia. Kawasan pemerintaha n Parthia ini termasuk lah utara India. Mungkin juga ada kerabat Parthia ini kahwin @ menjadi raja di benua kecil India / Bharat pada waktu itu terutama dengan bangsa Aryan awal seperti Kamboj & Ghantara.

    Tempoh pemerintahan Empayar Parthia (247bc – 224ad) ini sebahagian nya diperintah oleh Keluarga Suren. Antara Pemimpin terkenalnya adalah General Surena (memerintah 84ad – 52ad, juga dikenali sebagai Rustam dlm buku Ameneshah??, cerita raja2 Iran). Selepas Empayar Partia digugurkan oleh empayar Sassanid (224ad-Islam), yakni pemberontakan yang dikepalai oleh salah seorang pemimpin bawahan shahrab (pangkat menteri la) hinggalah zaman munculnya Islam.

    ReplyDelete
  32. Yang menariknya, keluarga kerabat raja Parthia nie ada yang bernama Surena & Suren. Jadi mungkinkah dia ini yang dimaksudkan dengan raja Suran dlm salatus salatin?? Suren juga selain nama adalah satu pangkat yang di bawah kedua tertinggi selepas Maharaja dlm Empayar Partia. Keluarga Suren ni banyak terdapat di sekitar Sakastan (Afgan, Punjabi, Pakistan, Gujarat, Rajastan Haryana – dlm kawasan Ganthara & Kambojas), yaitu juga tempat tinggal lama bangsa Scyntia @ Saka yg berjaya membunuh Cyrus suatu masa dulu sebelum diusir oleh Suren ke pendalaman Punjab.

    Kembali ke zaman cyrus, pemerintahannya adalah sampai ke sempadan Bharat/India, dan kawasannya adalah termasuk Ganthara, di timur Afganistan. Di Ganthara ini, dijumpai kubur lama (1000bc) yang bersamanya dijumpai perkakasan yg serasi dengan budaya vedic. Org disini juga dulunya bertutur dlm bahasa Avestan. Jadi, dlm Salalatus Salatin, dikatakan sebelum Iskandar Zulkarnain nak pergi tawan China, dia tawan dulu kawasan Hindi yang rajanya beragama Abraham.

    Masa nilah dikatakan Cyrus menerima Isteri baru, Shyahrul Bariyah (Puteri Kida, Hindi) hasil tawaran Raja Kida Hindi & nasihat Nabi Khaidir. Pad masa ini, Cyrus telah ada 4 anak dari Isteri pertamanya. Anak barunya ini Raja Aristun Syah tidak dikenali di luar kawasannya??
    Pemerintah Ganthara waktu tu adalah Pushkarasakti circa 558bc – 491bc (. Dari keturunan ini lahirnya dinasti Maurya yang kemudiannya memerintah Managna (timur benua India).

    Maurya inilah melalui keturunan adik Asoka, telah membuka cawangan Gathara baru di pulau selatan sebagaimana menurut Salaltus Salatin (Ceylon/Sri Lanka) pada selewat-lewatnya 502ad. Ada juga pendapat mengatakan kononnya pulau di selatan ini adalah Borneo, dimana keturunannya menjadi raja di Kotei, yang mana keturunannya asalnya mula2 berada di China (Indo-China??), yaitu raja Naga Kaundilya Jayavarman. Suffix varman dikatakan asal dr kaum Kamboj (sekitar Gathara asal, utara India). Ini dibuktikan dengan catatan China seperti tertulis dlm buku (1919:Le Kun-Lun et les anciennes navigations, Gabriel Ferrand).

    Managna juga lah kerajaan yang telah mengalahkan Kalinga (selatan India) yang mana rakyatnya org Melayu panggil Keling, & tempat tinggalnya Benua Keling.

    Saya lebih berpendapat Raja Suran nie adalah raja di kawasan selatan (sri lanka @ sumatera) kerana kingdom pertama yang ditawannya adalah Gangga Negara di Perak. Selepas tu Langgiu (hulu sungai Johor). Mungkinkah ia adalah kota Gelanggi, Johor??? Ataupun kota Ligor (Thai)??? Wallahuallam.

    Keturunan ini dikatakan 13 – 15 keturunan sebelum bertemu tali merah dengan raja segla Hindi & Sindi Raja Sulan. Andainya purata setiap raja ini memerintah 20 tahun, maka anggaran hatun pemerintahan Raja Sulan adalah dlm tempoh 300 tahun, circa 300bc – 200bc. Jadi adakah Raja Sulan nie merujuk kepada Bindusara Maurya, Raja Managna yg mewarisi empayar bapanya, Chandragupta?? & Raja Hiran merujuk kepada Susima Maurya??? Raja Fandin jd raja di belah dekat Turkistan..hmm Turkistan waktu tu adalah dibawah pengaruh Alexander The Great, tapi sememangnya waktu tu 2 kerajaan telah berbaik2??

    Chandragupta dikatakan berjaya menawan Dinasti Nanda yang besar hingga ke sempadan Bactia. Dia juga waktu kecilnya dikatakan dilatih oleh gurunya & juga PMnya, seorg Brahmin di Taxila, Chanakya @ kautilya utara India tu. Mungkinkah lepas dia berjaya tawan kawasan zaman kanak2nya, maka dihantarnya anaknya utk jaga kawasan itu, yaitu raja Suran @ Asoka??? Lepas Sulan mati, empayar persekutuannya yang berpusat di Managna di serahkan kepada Asoka (@Asoka rebut dari Susima) ??

    Dikatakan juga dari keturunan Asoka nilah lahir Langkasuka...ntah la..

    ReplyDelete
  33. p/s jgn cik seri kata saya anggap Raja Melayu keturunan Hindi @ India @ Indo-Aryan lak. Salalatus Salatin yg cakap, saya cuba berteori dengan timelinenya je hehehe

    kesimpulan saya :

    samada Raja Suran adalah -

    a. General Suren / keluarga Suren (180bc - 100ad) dari kerajaan Partia, Persian

    b. Asoka The Great, benua India/Bharat..pusat kerajaan Managna(273bc - 232bc)

    sebab :

    Kerajaan yg di warisi Raja Suran adalah lebih besar dari kerajaan ayahnya, malahan hampir semua negara berdekatan dibawahnya kecuali China.

    Apa pendapat Cik Seri??

    ReplyDelete
  34. srikandi yg adil(ilmunya)disembah..
    yg zalim(tdk pd tempatnya)disanggah..

    tidak mahu menyanjung usaha cik sri berlebihan..sekadarnya..
    selagi pd landasan..jd pegangan..

    trsasar landasan..diingatkan..

    tukar landasan..tinggalkan..

    ReplyDelete
  35. dua alter bukan rahsia bangsa melayu..

    MILLAH DAN SEJARAH yg hakiki..sejati..realiti..

    saat gemilang empayar islam bangsa melayu kian menyinar..biar tanah sebesar malaysia..prestij nya sebesar asia semuanya..

    ayuh!!mulakan diMINDAmu hai bangsa ku..kerna minda.. bermula segala nyata..
    --ron--

    ReplyDelete
  36. keturunan bendahara pn byknya dtg dr darah royal jugak.. tp ape masalahnye pecock wei.. tahniah la kerna berdarah bendahara.. keep it for urself.. mungkin ade alter yg akan bangkit dr kamu tp sah2 bukan camtu.. hehe..

    setuju anon.. kenal lah diri.. kenal lah Allah

    ReplyDelete
  37. salam....

    cik seri...cik seri....

    malays are easily deceived... U of all people should know that.... History always show that malays seem to lost momentum at the bad time....

    We need a strong character that can unite us into global scene once more.....

    p.s I recommend someone from the lineage of Bendahara...They had the blood of malays ruler, Great Alexander, and even our beloved Prophet....so without any doubt that they are indeed the messiah of our race..... ;)

    'manusia bingung'

    ReplyDelete
  38. Berkenaan Bendahara,saya berfikiran positif.Kerabat Sultan Johor sekarang pun dari garis Bendahara.Cuma saya tidak setuju dalam menaikkan garis Bendahara contohnya,kita menghina garis raja-raja atau sebaliknya.Jika kita tidak mahu keturunan kita dihina,jangan hina keturunan orang lain ok,it's simple rule.

    Berkenaan raja Melayu dari India,ok saya rangkumkan dua komen itu (satu tentang Raja Suren satu lagi tentang 'stop kat India').

    Jawab saya,apa nak hairankan,raja-raja Melayu dahulu bukan raja-raja kampung duduk dalam gua.Mereka peneraju perdagangan antarabangsa antara Benua Keling (India) dan Tanah Besar China.Kira jaga tol kat tengah-tengah la.Perkahwinan campur antara putera puteri asing perkara biasalah.Dalam Sulalatus Salatin pun banyak diceritakan seseorang raja Melayu yang berkenan dengan puteri asing,mereka terus hantar pinangan,contohnya Puteri Nila Pancadi dari kerajaan Bijanagara (Vijanagara) di Benua Keling yang berkahwin dengan Raja Singapura.Satu lagi kisah yang popular ialah Hang Li Po.Tentang Raja Suran,saya sudah ceritakan bahawa raja-raja Melayu dahulu ada hubungan dengan kebudayaan Graeco-Parsi.Ada keturunan raja Melayu purba yang berkahwin dengan keturunan Iskandar Zulkarnain,dan ini menurunkan raja-raja Melayu era klasik.Jadi bukan nak mengatakan raja Melayu asal India,boleh faham ya?

    Nak faham,baca sejarah monarki Eropah.Kerabat raja Eropah majoritinya campur-campur darah.Contoh dalam monarki Inggeris ada campuran kerabat Sepanyol dan Jerman.Perancis ada kerabat Inggeris.Tapi bukan bermaksud orang Inggeris asal dari orang Sepanyol atau Jerman.

    Raja Johor pun ada yang kahwin dengan wanita Inggeris.Ada Sultan Selangor kahwin dengan wanita Eropah (saya tidak ingat bangsa apa),jadi adakah raja-raja Melayu selepas itu asal Inggeris atau Eropah?

    Perkahwinan campur baik untuk menghasilkan keturunan yang bijak.Bukti perkahwinan campur salam Sulalatus Salatin bukanlah kelemahan tetapi bukti bahawa orang Melayu zaman dahulu ada hubungan dengan kerajaan-kerajaan antarabangsa.Hebat tak?Kita bukan orang gua duduk dalam hutan rimba.Kita bangsa import eksport.

    Harap membantu


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  39. agak la bai, sape hina wa dulu
    wa de limit doe, bajet ar
    WA BUKAN NABI, so wa x perlu hipokrit,gi mampus!

    Tu ar ko x phm sri kandi
    Kalo ko nak tau, keturunan Johor,Perak dgn Terengganu tu dah campur dgn darah Bugis

    So ape yg Melayunye?

    So please la, wa nie realist
    Sbb aku keturunan Bendahara la aku nampak sume mende dpd segala sudut

    Korang nie sibuk pertahankan lambang sedang keturunan aku yang lambang keagungan Melayu dan Islam tu pun orang dh lupa

    So korang cube bandingkan?
    Double standard x?
    Sultan boleh, Bendahara x boleh?

    Srikandi, lu sedar x yg sultan2 tu sume keturunan dorang dtg dpd pemilihan keturunan aku?
    so sape lg ada authority?

    so please la, hal budaya nie kasi jdk iktibar dah la
    xyh la sampai jdk blok pemisahan dan blok dungu pemikiran

    ReplyDelete
  40. Cik Seri,

    Jadi berdasarkan kajian Cik Srikandi, siapa sebenarnya watak Raja Suran ni??

    Bukan apa, jika kita tau siapa Raja Suran, mudah untuk kita cantumkan siapa Demang Lebar Daun, Sang Nila Utama dsb.

    ReplyDelete
  41. Yang bertanya pasal Raja Suran tu saya setuju bahawa Raja Suran itu merupakan raja di wilayah Parsi-Acheamenid.Ini melebihi masa 300 SM.Keturunannya berlayar ke Sumatera dan semenanjung dan berkahwin dengan puteri-puteri Melayu.Sebab itu para pengkaji pernah mempersoalkan mengapa Sultan-sultan kita ada gelaran 'Syah' di belakang nama diraja sedangkan tradisi diraja Arab-Muslim tidak memakai nama 'Syah'.Syah ini adalah gelaran dari Parsi.Ini antara 'clue' raja-raja Melayu mempunyai hubungan dengan Empayar Graeco-Parsi.

    Kepada Peacock,

    quote:
    "Tu ar ko x phm sri kandi
    Kalo ko nak tau, keturunan Johor,Perak dgn Terengganu tu dah campur dgn darah Bugis"

    Jawab:Apa masalah dengan anda ini?Saya layan dengan baik komen anda.Saya cuma nasihatkan secara umum,jika kita tidak mahu keturunan kita dihina,jangan cari pasal hina keturunan orang lain.Salah ke?

    Jika anda sakit,Cik Seri boleh suapkan ubat...biar celik sikit.Nak?

    Saya menulis sejarah Melayu atas kapasiti Kemelayuan,bukan keturunan sesiapa.Bendahara ke,Temenggung ke.Itu sub dalam sejarah Melayu.Kalau saya menulis sejarah Melayu berdasarkan keturunan,maka jadilah macam penulisan Teori Siam Mongol.Kesimpulannya sama sahaja,keturunan dia yang paling baik dan mulia,keturunan orang lain hina dan tak mulia macam dia.Jadi ini adalah tidak baik.

    Sejarah Melayu bukan berdasarkan keturunan semata,ia lebih kepada sikap saling faham memahami antara satu rumpun.

    :D

    ~Srikandi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelly gud sri..keep good monentum

      Delete
  42. burung pekok sewel ni lg..tak habih2..tk de modal lain nk cerita dr blog ibnu smpai la ni..

    ko lain kali kalo nk mngembalikn kedudukn keturunn bendahara ko buat blog sndiri la..rasanya dh banyk dh sound ko cam ni..tp still bebal gak..

    ko fikir sndiri la burungg..ko kn ada otak..knapa ada yg cemuh dn cela ko..kalo dgn gaya komen ko skrng ni..tk de org nk baca tulisan ko..nk kutuk ada la..

    ReplyDelete
  43. Kepada Peacock. Kalau anda berbangga dengan keturunan bendahara, anda sepatutnya mampu menulis dengan teratur dan menggunakan bahasa Melayu dengan baik sebab nenek moyang anda mampu menulis dengan bahasa yang indah hatta kepada penjajah.

    Saya meluat la dengan orang yang menulis dengan bahasa yang tak teratur, bercampur sana sini. Tak mencerminkan adab penulisan yang sepatutnya. Saya suka dengan gaya penulisan Srikandi, kemas dan teratur.

    Camni ni ke nak mempertahankan dan memperjuangkan keMelayuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rambut sama itam der.. Itu kepala punya dlam repol otak lain jambul kali

      Delete
  44. salam. Bro peacock, keturunan Bendahara dari Pahang kamu ni bukan?
    Bab yang Bugis ko ckp kat atas tu memang betul, tapi ko tau orang-orang bugis sebahagiannya datang dari Tanah Melayu dari kawasan banjaran(gunung) ribu tahun dulu. Jadi Bugis itu pun Melayu. So xde masalah la kot. Bendahara menjaga banyak segala hal yang berkaitan dengan adat istiadat Melayu dan Istana. Oleh sebab keturunan bendehara lah masih terpelihara adat istiadat ini, jadinya memang keturunan kamu telah berbakti, tapi jangan la pula kamu membentak bagi mereka yang tidak mengetahui. Lebih-lebih lagi Srikandi, tak baik la macam tu. Wassalam.

    Mb.aa

    ReplyDelete
  45. ish2...hebat tul keturunan bendahara nie yerk...

    harap2 peacock boleh membimbing kita kearah kecemerlangan....

    Idup Peacock!!!

    'manusia bingung'

    ReplyDelete
  46. chill la minah, wa tuju kt org yg komen keturunan wa cam harem
    lu pun gi kasi approve dorangnya komen, wa hambur satu kali pukul rata la

    astaga, wei wa nie xde la taksub sgt dgn keturunan wa
    Wa accept kenyataan dan realiti
    Tapi kenapa ampa yg len x leh?

    Isu Sultan nie mmg patut akulah yang bising, sbb Sultan nie cuma Pembesar Daerah je masa Kekuasaan Melaka yg mana Bendahara yg pilih
    Korang tau x Bendahara nie lagi berpengaruh dpd Sultan? Dorang yg pilih pemimpin2 setempat
    Sejarah Melayu pun dah digelapkan
    Pastu korang lak masih lg pertahankan mende2 yg didoktrinasikan daripada UMNO di sekolah?
    Patut kalau korang nie true sgt, perjuang la skali Bendahara, kasi menyeluruhlah
    So bagi aku isu korang cite pasal Sultan nie macam Kes CEO dinafikan tapi yg Regional Manager dapat nama

    Leh tak kalo isu Melayu nie x libat langsung Sultan,PAS dgn UMNO?

    Isu keturunan Sultan yg berdarah Bugis, wa nak kasi tau kat lu orang sume, dah takde dah apa yg masih kekal suci. Even SUltan Melayu yg koang canang2 tu pun belum tentu lg Melayunya

    So dats y aku xnah suh pandang dlm konteks Melayu
    Ngerti?

    Lek ar srikandi, wa xde paiseh dgn lu
    Wa paiseh dgn follower hadkor Ibnu Rusydi, Ibnu Rusydi pun please la educate reader kasi behave. Simple je

    Kalo ada adab, xde la jdk cmne
    Sori SriKandi!
    ;D

    ReplyDelete
  47. Huhu...masalah anda dengan pengkritik anda,itu masalah anda,bukan saya.Saya tak hentam keturunan anda,faham?Di sini komen saya siarkan sama rata,fair la kan?Anda makihamun pun saya siarkan.Anda tulis perkataan 'babi,sial',saya siarkan juga padahal pengkritik anda tak pun hentam anda dan keturunan 'mulia' anda tu dengan perkataan tu.Saya pasti kalau ada orang 'attack' keturunan mulia anda dengan perkataan tu,hmmm...saya tak tahulah apa dia bahasa istana yang keluar dari mulut waris Bendahara ni.

    ;>

    Masalah anda di blog Ibnu Rusydi jangan bawa di sini.Saya cuma nasihat.Itu pun anda terasa,sampai nak 'berlu gua' dengan saya.Nanti kalau saya 'lu gua' dengan anda...anda yang sakit hati nanti.Saya tak kisah kalau anda nak menjual,saya membeli.Nak berentap bila-bila masa pun boleh.

    ;D

    Saya sudah kata sejak awal lagi,orang yang perjuangkan keturunan,pasti akan makihamun jika 'disentuh',macam kes Siam Mongol.Jawabla elok-elok,tak boleh ke?Nak 'babi,sial' jugak.Ini trademark spesis orang yang perjuangkan 'keturunan dia mulia,keturunan orang lain hina'.

    ;>


    ~Srikandi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usyakan bendahari utk dia bleh ok kot.sabar lah bawak2 la artikel lain ada pekdahnya

      Delete
  48. Diciptakan kita pelbagai bangsa, hanyalah identiti untuk kita saling kenal mengenal. maka gunakanlah anugerah Allah ini untuk kebaikan akhirat berkerjasama dalam kebenaran. Janganlah kita menurut langkah dan jejak mereka yang tersilap dan berlebih-lebihan dalam mengagongkan keturunan mereka hingga wujud pelbagai kefahaman karut yang akhirnya diberi pentunjuk oleh ALLAH melalui serangan MONGGOL yang lagi jelas dari bangsa yang liar. Maka ALLAH hina mereka dengan serendah-rendah taraf di dunia walaupun mereka mengaku ahlul bait yang mulia dari keturunan Abasiyyah.

    Kenang selalu nasihat Saiyidina Ali kepada pengikutnya yang taasub dengan soal ini. Telah bertanya pengikut Ali kepada Ali - Kenapa beliau yang dikatakan gerbang ilmu, dekat dengan rasullullah. dan pelbagai keistimewaan GAGAL menyatupadukan ummah yang berpecah ini? Maka apa JAwab ALI bin Abi Talib . Sepupu Nabi dari lineage keturunan yang sama dengan rasullullah. Ini semua adalah kerana pengikut aku seperti kamu. taasub dan suka berbangga nasab keturunan. bukan menyokong aku kerana Islam.

    Perkara ini amat jelas.. kata2 nabi Muhammad s.a.w tentang ciri2 golongan yang menjayakan mendirikan Kota Islambul yang berpunca dari pemimpin yang baik dan pengikut yang baik. bukan berdasarkan keturunan semata-mata tapi atas dasar keseluruhan semuanya bermula dari pengikut yang baik dan diakhiri dengan pemimpin yang baik.

    mendapat pemimpin yang baik negara yang berjaya adalah bermula tabiat dan amal sesebuah masyarakat.

    tidak akan terlantik perompak selaku pemimpin melainkan dilantik oleh sekumpulan perompak.

    ReplyDelete
  49. dalam surah Al An'AM ayat 129. dinyatakan dengan jelas lagi وَكَذَلِكَ نُوَلِّي بَعْضَ الظَّالِمِينَ بَعْضًا بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

    “Dan demikianlah kami jadikan sebagian orang yang zalim sebagai pemimpin bagi sebagian yang lain disebabkan amal yang mereka lakukan.” (Qs Al An’am: 129)

    Kita mendapat pemimpin yang dzalim adalah sebab amal kita sendiri yang suka bermalas-malasan dan lalai dalam soal berkongsi ilmu dan menambah ilmu agama dan lain-lain perkara yang menguatkan diri dari segi fizikal dan mental, Sains dan Teknologi. Amal Ibadah dan ketaqwaan. setakat mana kita mampu secara klasiknya diterangkan dalam surah al anfaal ayat 60 seperti kuda2 dan lain-lain agar dapat menggerunkan keinginan mereka yang ada penyakit di hati mereka samada dari yang diketahui ataupun yang tidak dijangka.

    Sesungguhnnya telah jelas pentunjuk Allah berikan dan sesungguhnya hidayah Allah melalui pengalaman amat keras dan perit bagi mereka yang terus berkeras dan tergopoh gapah.

    ReplyDelete
  50. Cik Seri,

    Bayangkan org bermain bola sepak, tiba-tiba datang satu kumpulan masuk padang, main sepak takraw pula. Tak ke bercelaru jadinya?

    Oleh itu, saya mohon supaya komen2 yg tak ada kena mengena dgn tajuk, tidak disiarkan. Sbg pembaca, saya lebih suka setiap ruang ini diisi dgn pendapat yang pro dan kontra berhubung dgn tajuk. Ini supaya tidak timbul pembaziran ruang dan masa. Komen yg keluar tajuk, meletihkan saya sbg pembaca utk memilih apa yg layak dibaca.

    ReplyDelete
  51. Haha, aku memang tunggu ko sebut pasal Siam Monggol tuh
    Wei, ko jangan samakan langsung aku dengan munafik tuh!
    Aku nie accept kenyataan dan banyak membaca serta pandai wat bandingan relatif, aku bukan org yg cepat taksub, aku juga tidak suka akan taklid

    So minah, wa tau lu nak men perception
    Kira cam nak down kan wa?
    Ko tu budak lg, dpt dah crk ip address wa?
    hahaha

    Wei, lu walaupun tinggi ilmu sejarah tetapi nur/petunjuk tu belum tentu ada
    Jangan rasa diri tu dah best sangat

    Btw, juz sbb aku berbeza bkn bermaksud aku salah dan ko betul, kite sume salah. xde pun yg betul
    Dah ar, aku kecewa dgn sikap ko SriKandi, aku xkn jejak lg blog ko nie

    ReplyDelete
  52. Kata Encik Peacock:
    "Aku nie accept kenyataan dan banyak membaca serta pandai wat bandingan relatif"

    Lihat apa Encik Peacock yang pandai wat bandingan relatifkan ni kata:
    "POKIMAK LU LA SAMA KETURUNAN LU!

    Dan seterusnya:
    Babi! Cibai! Sial!!!!

    Ulasan:Saya cuba memahami apakah bandingan relatif dari manusia bijak bernama Emcik Peacock ini.Saya cuba menenangkan beliau:

    "Cool down...bawa bertenang.

    Saya berharap jangan hina keturunan sesiapa kat sini ok?

    Satu lagi tolong jaga bahasa anda.Bahasa anda mencerminkan diri anda"

    Tapi balas Encik Peacock:
    "Tu ar ko x phm sri kandi..."
    So minah, wa tau lu nak men perception
    Kira cam nak down kan wa?
    Ko tu budak lg, dpt dah crk ip address wa?
    hahaha"

    Jawab:Yes,memang saya tak paham spesis orang macam ini.Saya tidak hina dia atau keturunan dia.Cuma saya nasihatkan sahaja.Pandai cakap Melayu ada adab la halus budayanya la tapi dia sendiri yang cakap tak serupa bikin.

    Saya peduli apa keturunan mulia dia tu.Dalam kubur Tuhan tak tanya menatang bendahara tu.Heloo kawan...bendahara tak bendahara siapa kacau gua rembat...

    :DDD


    ~Srikandi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduj hingga kelubuk hatiku yang paling dalam

      Delete
  53. Daripada analisa aku terhadap komen dan IQ peacock (sebagaimana analisa & kajian Cik Seri dalam bidang sejarah), burung merak ni mungkin spesis yang baru lepas abis SPM kot. So tak perlulah layan dia ni sangat..

    Abis PM sekarang ni (kira setaraf bendahara ni)pun dilantik oleh rakyat bawahan di bawah Parlimen beliau yang mane bagi peacock rakyat bawahan ni kira tak standard la...gitu..? so sape lg berpengaruh sekarang?

    ReplyDelete
  54. Sorry Encik Peacock,saya terpaksa menurut kehendak ramai.Apa boleh buat mereka tak suka anda dan 'mitos keturunan mulia' anda.

    :DDD

    Buat pengetahuan pembaca,Encik Peacock masih merepek lagi,selepas mengugut nak berambus.Apa pun,i'm sorry peacock,animal is prohibited in my area.

    Moralnya,jangan hina keturunan orang lain kalau tak mahu orang lain hina keturunan kita.Full stop.


    ~Srikandi

    ReplyDelete
  55. nice one Srikandi. susah jugak nak layan orang yang pandai putar alam ni. kejab cakap A dah lps tu cakap B pulak, boleh jadi tak cergas otak melayan perihal perangai yang sebegini. yang betul dia sahaja, bukan lah dunia berfungsi yang sedemikian, jikalau semuanya betul, dah tentu dunia sekarang aman damai. Dah orang berlaku baik, tetapi mencaci pula. sampai nak ckp pasal trace ip bebagai ni apa hal, relax la. bikin panas ah bro, lu suruh org chill, tapi blakang lu yg bikin panas. tak baik la macam tu. kat dalam ni rsnya semuanya berbincang psl ilmiah, jgn la nak keruhkan suasana pula. tak elok tu.

    Mb.aa

    ReplyDelete
  56. Di manakah komen peacock? Bukan ada ke satu? Cik Srikandi delete ke?

    MasyaAllah, saya lihat Cik Srikandi ini tiada beza sudah dengan Siam Monggol, ada juga benarnya kata si peacock itu

    Janganlah Cik Srikandi terlalu takbur dan riak. Saya pun sebenarnya tidak suka dengan cara peacock troll artikel ini. Tetapi seharusnya Cik Srikandi pandai mengawal emosi, si peacock memang mahukan provokasinya dibalas supaya kebodohan itu semakin jelas.

    peacock, tona bahasa anda itu perlu dijaga, janganlah mengikut emosi

    ReplyDelete
  57. la ingatkn sewel burung pekok ni dh habih..ghopenya btambah sewel..

    itu hari kat blog ibnurusdi dia siap nk tuju ayat kt org yg hina kturunn dia..

    kt sini dia kira ugut keluar je..ceh..ada jugk org jenis burung cam ni..elok la cik sri buat cam tu..spesis burung ni suka buat taik..

    ReplyDelete
  58. aku rasa la..si peacock ni dh kena balik sumpah mulut sendiri..mulut xde lesen..sendiri hambur sndiri rasa bersih..

    nk2 pulak dia kturunn bendahara..buat malu keturunn..tu pasal la kena..

    ReplyDelete
  59. i can be nice la
    so can we stop judging others?
    i respect 4 ur wisdoms
    lets keep it dat way
    i dun hate u or wut
    Anggap je nie salam perkenalan
    Sumtimes we have to do different acts 4 different situations
    I noe we have wisdoms, tp kekdg xlh la jdk penghukum

    lu rox la minah!
    hahaha
    :D


    neway, i trolled so dun take it seriously 4 urself k!

    ReplyDelete
  60. "Sejarah Melayu bukan berdasarkan keturunan semata,ia lebih kepada sikap saling faham memahami antara satu rumpun." - Srikandi

    Masa semakin suntuk bukan lah untuk bertelagah. tetapi bernaung dibawah satu panji-panji. Tak kisah jawa, bugis, aceh ke apa ke... Raja, bendahara, temenggung , panglima atau apa saja ..yang penting bersatu ... mungkin awal2 bangga dengan keturunan masing2 bila dibuka semuanya akan faham kenapa semua itu dibukan ... untuk cari semua dan bersatu ... dan setiap keturunan ada tugas masing2 dan jangan cuba merendahkan setiap keturunan yang ada atau membanggakan diri dengan keturunan yang ada ...

    ReplyDelete
  61. hee..


    hebat sungguh serikandu ku :D


    hanya dengan penulisan hatiku terpikat. >.<


    aduh..



    lemah2..



    -

    ReplyDelete
  62. well said srikandi...wa caya sama lu...hehe sesekali nk try gak cakap slang bebudak la ni yg dah tak sayang bahasa ni. buat malee kaum aja bak kata ureung aceh...:)


    Al semantani

    ReplyDelete
  63. aku rasa la kan, si peacock ni bengkek ngan blog Ibnurusydi maybe pasal bro Ibnu banyak cerita pasal Sultan2 Melayu, termasuklah kat borneo, sumatra & sulu.

    maybe kalau bro Ibnu cerita pasal keluarga Bendahara, dia akan tukar puji melambung pulak blog tu. ahaks!

    sian aku nengok ko neh, peacock...

    ReplyDelete
  64. assalamualaikum...

    Dan...keadaan mAsa Kerjaku sangat lah padat dan penat balik keja DAN...Sebagai Anak Muda Yang Survive Di damanspitalis(istilah yg ku ambil dari blog suara melayu anak muda).Aku tak pernah jemu untuk singgah ke sini...

    DAN!!!....ADA LAGI...Kali pulak mai hat Mcm ni?owh...

    peacok..lu laki ke awek...kalu awek nak kapel leh?(uwekk...melugai aku)

    Demo ni emosi sangat supo Mek hok kijo sebelah opis kawe bekeng semacey..supo demo lah,Kecek tak tahu gapo,
    BUKTI!!!!....Ore Lain tunjuk BUKTI BELAKo!!,Kalu demo ado BUKTI layok lah nak membangkey@membangkang daley ruangey nih...

    aduihh...Beghat demo ni Beghat sakit demo..!!
    Cik Sri dah bui ubat dah banyok dos tu..!!
    tapi kalu sakit setagho ni keno operation masuk ward....segar buleh la pah tu...

    ni ambo nok oyak nyo ko demo gapo dio itu BUKTI itu

    -samada bertulis-
    -samada melalui artifak-
    -samada melalui lukisan/lakaran/....dan gapo hok buleh jadi BUKTI,..JANGEY KECEK SAJO!!!

    ambo bui besa perkataan BUKTI ...nok bagi demo pehey...ermm..

    SrikandiKu, semoga Allah Mengurniakan Kesejahteraan.. keSihatan yang baik Supaya aku dan Insan Lain dapat Terus Belajar dari Persoalan Dan JAwapan Cik Srikandi..amin...Terima kasih

    ReplyDelete
  65. alamak... kan dah kena kikiki?

    burung merak ni sama je perangai mcm cite katun wayang kungfu panda, patutnyer kalau dah dari keturunan bendahara tu pandailah beradab sopan berbudi bahasa :) kucing pun tau adab sopan bile nak mintak ikan dari tuanyer..

    kalau penghayatan islam tak 100% pun, tunjukanlah sikap kemelayuan agar dihormati walaupun hujah kite tidak hebat..

    saya fikir srikandi tak perlu mencari ip anda, dia diberi tak perlu mencari..sepatutnya membantu secara ilmiah saudari srikandi.

    setiap org diberi kebolehan masing, so hormatilah sesama insan

    oracle

    ReplyDelete
  66. salam cik sri, saya ada terjumpa di google seorang artis di jepun berasal dari pulau ainu yg raut mukanya seperti org melayu.. nama artis tersebut mina sakai.... kalau di perhati kebudayaan beliau seperti kebudayaan org sarawak. wallahualam.

    ReplyDelete
  67. MALAY.....
    its came from everywhere............ the end time world ruler............
    hahahaha!!!!!!!!!!.............

    ReplyDelete
  68. salam cik sri..

    ade tempat-tempat menarik tak di champ/vietnam ?

    thanks

    selepas burma ke champ mybe ke filipina

    ReplyDelete
  69. untuk sahabat.,.

    Bersifat lah seperti MELAYU.,.
    Dipimpini oleh FIKIRAN mu.,.
    Semarakkan lah jiwa ISLAM mu.,.
    Berjuanglah demi BANGSA mu.,.

    kerna.,.
    BERPANTANG AJAL SEBELUM MAUT.,.

    ReplyDelete
  70. Anonymous June 20, 2011 5:42 PM

    koghok hang.....

    ReplyDelete
  71. ttg Ainu boleh search dalam en.wikipedia.org bersepah ttg kajian DNA nya yang mengikut patern "melayu" salah satu dari 5 bangsa utama. bangsa cina, bangsa arab adalah DNA terbitan percampuran.

    ReplyDelete
  72. Salam Cik Srikandi,

    Saya ada banyak maklumat tentang Punt dan Raja Perahu. Sila Cik Srikandi hubungi saya melalui emel saya waris.kayan@gmail.com

    Terima kasih.

    WK

    ReplyDelete
  73. Wanita Sahabiyah yang fasih dan pandai ini pernah menghentikan perjalanan Amirul Mukminin Umar bin Khattab r.a. Wanita ini bernama Khaulah binti Tsa’labah, ia berkata, “Wahai Umar aku telah mengenalmu sejak namamu dahulu masih Umair (Umar kecil) tatkala engkau berada di pasar Ukazh engkau mengembala kambing dengan tongkatmu, kemudian berlalulah hari demi hari sehingga memiliki nama Amirul Mukminin, maka bertakwalah kepada Allah perihal rakyatmu, ketahuilah barangsiapa yang takut akan siksa Allah maka yang jauh akan menjadi dekat dengannya dan barangsiapa yang takut mati maka dia kan takut kehilangan dan barangsiapa yang yakin akan adanya hisab maka dia takut terhadap Adzab Allah.” Beliau katakan hal itu sementara Amirul Mukminin berdiri sambil menundukkan kepalanya dan mendengar perkataannya.
    Akan tetapi Jarud Al Abdi yang menyertai Umar bin Khaththab tidak tahan mengatakan kepada Khaulah, “Engkau telah berbicara banyak kepada Amirul Mukminin wahai wanita.!” Umar kemudian menegurnya, “Biarkan dia…tahukah kamu siapakah dia? Beliau adalah Khaulah yang Allah mendengarkan aduannya dari langit yang ketujuh, maka Umar lebih berhak untuk mendengarkan perkataannya. “
    Dalam riwayat lain Umar bin Khaththab berkata, “Demi Allah seandainya beliau tidak menyudahi nasehatnya kepadaku hingga malam hari maka aku tidak akan menyudahinya sehingga beliau selesaikan apa yang dia kehendaki, kecuali jika telah datang waktu shalat maka aku akan mengerjakan shalat kemudian kembali mendengarkannya sehingga selesai keperluannya.”
    Semoga usaha-usaha saudari akan diberkati Allah dan dilindungi Allah Ta'ala akan diri saudari daripada fitnah akhir zaman. Jauhi lah diri saudari dari segala sesuatu yang akan mendatangkan dosa, kerana dosa itu akan menjauhkan diri saudari dengan Tuhan Yang Maha Esa. Semoga baik-baik sentiasa hendakNya keatas saudari dan semoga doa-doa saudari bersifat dekat dan didengari oleh Ilahi, Insya'Allah. LillahiTa'ala.

    _ampuzzler.

    ReplyDelete
  74. Salam hormat buat Cik Seri...dan kepada pembaca semua..

    Semakin hari, semakin kuat SEMANGAT MELAYU yang ada dalam diri saya.... I'm READY!!!!

    Terima kasih kepada Cik Seri dan blogger yang tampil dengan artikel-artikel ilmiah mengenai bangsa saya ini...semakin banyak dibaca, semakin banyak rupanya yang kita tidak tahu.

    Saya banyak membaca mengenai bangsa-bangsa dan kerajaan hebat dan mahsyur dari kalangan penulis-penulis sejarah luar negara, tetapi masih mengharap ada penulis/sejarahwan negara yang menulis secara lengkap dan terperinci mengenai Bangsa Melayu yang sangat misteri ini. Saya yakin jika Cik Seri dan 'kakitangan'nya boleh menerbitkan buku seumpama, ianya akan membuka mata bangsa Melayu sendiri, bangsa-bangsa yang hidup dipersekitaran bangsa Melayu dan dunia umumnya.

    ReplyDelete
  75. I think ler kan, n get onto conclusion which.. the 'peacock' dude is the same guy whose using the anonymous title. opss. heheh.

    ReplyDelete
  76. anom WK June 21, 2011 10:44 PM,

    kalau ada maklumat pasal Punt tu kongsilah kat sini. bukan kena tangkap di MOSAD @ CIA pun hehe.

    salah betul maklumat tu no 2, yang penting kita bentangkan, debatkan dan bincangkan dulu kat sini.

    Ilmu for all!!

    ReplyDelete
  77. salam
    Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Mencarut adalah sejenis sikap kasar. Manakala sikap kasar balasannya ialah neraka." (H.R. Bukhari dan Muslim)
    :)

    ReplyDelete
  78. Salam. Payah juga bab mencarut ni. Sebab ada seorang Tuan Guru tu kata Allah mencarut.

    ReplyDelete
  79. salam cik srikandi.. sy dh khatam dgn semua artikel cik di mistisfiles bertajuk ATBM. ada juga rujukan dari sumber lain, tp penulisan cik seri jgk senang utk sy hadam. blh sy tahu dr mana sumber yg blh sy dpt utk buat kajian sendiri?

    tlg email kan di noraswat@yahoo.com
    terima kasih cik seri. :)

    Pesilat Seni Gayong Malaysia/Pusaka/Nusantara

    ReplyDelete
  80. (mengapa saya asyik tertaip 'tahi' bila nak taip Thai?)








    -KhunNaChiengMai

    ReplyDelete
  81. salam, sri kandi kata tak boleh nk komen kt blog si asreesulu tu, tapi blh pulak bila saya komen, yg mana satu yg btl ni???

    ReplyDelete
  82. Biasala...dah kena ketuk baru buka.Sebelum anda komen,saya dah komen dulu dah selepas Encik Asree buka komen.

    ^-^


    ~CS

    ReplyDelete
  83. I'll follow as long u jgn hangat2 tahi or thai ayam....

    apa2 pun u the best Cik Serikandi....

    all the way...........

    azhar

    ReplyDelete
  84. Salam..boleh x sesiapa bgi pencerahan pada saya tentang Gangga Negara dan macam mana melayu jati kerajaan ni hilang sebelum kaum pendatang dr acheh sumatera sampai ke semenanjung dan kemudian manjadi pengganti kpd anak2 jati tersebut.

    ReplyDelete

 
Cik Seri Berceloteh - Blogger Templates, Wordpress Templates Free - by Templates para novo blogger HD TV Watch Entourage Online. Featured on Local Business Singapore